KUEH TALAM BERLAUK |
Bahan |
1 cwn tepung beras |
3 cawan santan |
1 s/k garam |
1 biji telur |
Cara. |
1. Kacau semua bahan dan tapiskan. |
2. Sapukan sedikit minyak dalam loyang. |
3. Panaskan kukusan. |
4. Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukuskan selama 30 minit. |
5. Sejukkan dan taburkan inti dan daun sup & daun bawang. |
6. Potong dan hidangkan. |
Bahan Inti dan hiasan |
200 gm daging kisar |
2 biji kentang [potong dadu kecil] |
1 labu bawang besar [potong dadu/blend] |
1 paket rempah kari ayam |
2 biji cili merah [cincang] |
carrot parut |
Daun sup dan daun bawang [racik kecil] |
1 s/b minyak |
garam |
Cara |
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar. |
2. Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi. |
3. Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. |
4. Biarkan sehingga semuanya masak empuk. |
5. Sejukkan dan taburkan diatas adunan yg dikukus |
Selasa, 01 April 2008
Bingka talam berlauk
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar